Co jeść na diecie św. Hildegardy?

Osoby odżywiające się zdrowo przywiązują dużą wagę do produktów, z których przyrządzają posiłki. Nie ulega wątpliwości, że powinny one być przede wszystkim świeże, a oprócz tego również jak najmniej przetworzone. Taka żywność nie zawiera polepszaczy smaku, barwników czy konserwantów, ani dodatkowych ilości cukru czy soli. Zdrowe i przygotowywane w domu jedzenie to podstawa diety św. Hildegardy. Takie menu pozwala na lata zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.Nic dziwnego więc, że cieszy się rosnącą popularnością, chociaż od czasów, w których żyła św. Hildegarda, upłynęło około tysiąc lat. Dieta zgodna z jej zaleceniami bazuje na prostych, domowych posiłkach. Bez obaw można zjadać produkty zbożowe, ryby, nabiał czy białe mięso, zachowując przy tym umiar. Istotną część jadłospisu stanowią zupy warzywne lub z wkładką mięsną, które nie tylko znakomicie odżywiają organizm, ale także nawadniają. W codziennym menu nie może zabraknąć sezonowych owoców i warzyw, stanowiących źródło błonnika, witamin i minerałów.

Powiązane publikacje